TZ Općina Bednja

Klimatska obilježja bednjanskog područja

Općenito se može reći da područje Bednje, kao dio područja sjeverozapadne Hrvatske, spada u umjereno toplu i kišnu klimu.

Taj tip klime je nazvan i “klimom bukve”, prema prevladavajućem šumskom raslinju. No mogu se navesti neki podaci koji kazuju o odstupanjima klime bednjanskog područja u odnosu na bliže gradove. Područje općine nalazi na nadmorskoj visini od oko 230-300 m, no zbog samog položaja, a to je sa sjeverne strane gorskog lanca Ivančica – Strahinjčica, klima je nešto hladnija od očekivane za tu nadmorsku visinu na području sjeverozapadne Hrvatske.

Redovita klimatološka mjerenja koja su pokrenuta početkom 2006. godine dokazuju tu tvrdnju.

Bednja ima, pogotovo u hladnom dijelu godine, redovito jednu od najnižih jutarnjih temperatura u Hrvatskoj, pa zimi jutarnja temperatura od -20 Celzijevih stupnjeva nije nikakva rijetkost i po svome iznosu je često bliža istodobnim vrijednostima u Gospiću i Korenici nego npr. u Varaždinu, Krapini ili Zagrebu.

Opće je poznata činjenica da vegetacija u proljeće na bednjanskom području kasni oko dva tjedna u odnosu na okolna područja.

Zimi se također često događa da u vrijeme prolaska atmosferskih poremećaja na bednjanskom području pada snijeg, dok u ostalim područjima (pa i na istim nadmorskim visinama) pada kiša. Očito je da je prizemna temperatura prilikom takvih uvjeta za svega koji stupanj niža, što je u tim situacijama dovoljno da umjesto kiše pada snijeg.

Klima bednjanskog kraja ima očito neke karakteristike visoravni, pa zbog toga bednjanski kraj čak možemo nazvati „Zagorska Lika“.

A kako se na suprotnoj strani Strahinjčice, na području Krapine javlja vjetar koji po nekim svojim karakteristikama podsjeća na buru (mahovitost, javlja se u isto vrijeme kad i bura na Jadranu), koji s oprezom možemo i nazvati „Zagorska bura“, teza o „Zagorskoj Lici“ je još zanimljivija i zaslužuje daljnja istraživanja.