TZ Općina Bednja

SEOSKI TURIZAM 55 učenika maruševečkog kraja obišlo Etnosredinu Podsečki

podsečki

Pedeset i pet učenika nižih razreda Osnovne škole Gustava Krkleca u Maruševcu u pratnji svojih učitelja obišli su Etnosredinu Podsečki našeg sugrađanina Josipa Podsečkog u Rinkovcu.

U sklopu programa škole u prirodi i upoznavanja starih obrta, opreme i alata koji su nekadašnja kućanstva koristila u svakodnevnom životu, domaćin je svojim malim gostima pokazao cijeli niz tradicijskih predmeta koje je niz godina skupljao po selima i sačuvao za budućnost.

I ne samo to. Pokazao im je namjenu i način upotrebe pojedinih predmeta koji su nekad bili svakodnevica zagorskih kućanstava.

Sve to malim je posjetiteljima bilo zanimljivo pa su se i sami okušali u pojedinim vještinama, a naročito u igri na ferčolki.

Dakako, razgledali su oni tom prilikom i cijelo imanje s opremljenim etnosobama i zbirkama starih fotografija i drugih predmeta, a nije ih zaobišla ni priča o ovdašnjim dabrovima koji su se odlučili naseliti upravo ovdje, u rijeci Bednji.

Domaćini su svoje male goste počastili sokovima, a djeca su svoj boravak u prekrasnom prirodnom i etnološkom okružju iskoristila i za igru.

Posjet učenika je Josip Podsečki iskoristio i za predstavljanje bednjanskog govora.