TZ Općina Bednja

Kavaliri

Kad pričamo priču o Kavalirima, cimbulaško violinskom sastavu iz Bednje, dotičemo zavičajnu zipku glazbe i kaja. To je zipka u kojoj rastemo, kojoj ostajemo vjerni i, ma gdje se zatekli, nosimo je u srcu.

Iako se često događa da se uspjeh nekog čovjeka ili grupe ljudi najmanje cijeni u domaćoj sredini, činjenica da u Bednji članove sastava Kavaliri često zovu i ambasadorima Bednje govori da se njihov rad i uspjesi izuzetno cijene i kod kuće.

Kavaliri su sastav koji njeguje autohtonu glazbu bednjanskog kraja. Zaštitni znak Kavalira su upravo pjesme ispjevane na bednjanskom govoru koji se ubraja među najinteresantnije, najmelodičnije i najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala, diftonga, zanimljivih glasovnih promjena i akcenata.

Kavaliri su u svom trinaestogodišnjem djelovanju iznimno doprinijeli očuvanju tradicijske glazbene baštine.

Potaknuli su mnoge druge sastave na njegovanje kajkavske glazbe i snimanje nosača zvuka kao trajnog zapisa. Sami su izdali četiri nosača zvuka- Baurico, Prelijepi moj kroj i Veselo veselo zagorci, Pelnico i Nujlijepši kemouček svieto. U izradi je peti nosač zvuka.

U sastavu su zastupljeni instrumenti: cimbule, bajs (kontrabas) i tri violine od kojih su dvije vodeće, a jedna kontra. To je tradicionalna postava instrumenata na koje su svirali muzičari u bednjanskom kraju od davnina. Potrebno je spomenuti da su osnove te glazbe Kavalirima prenijeli uvaženi violinist Zvonko Češnjaj i cimbulaš Mijo Dravinski.

Sastav Kavaliri okupljen je 1996. godine radi potrebe igranja poznate predstave “Bednjanska svadba” u izvođenju KUD-a “Franjo Sert” iz Bednje u kojoj važnu ulogu ima i tradicionalna glazba.

Tadašnju postavu čine: Tomislav Žirovec – cimbule, Srečko Plavec – bajs, Damir Poljak – kontra violina, Dominik Poljak – violina i Danijel Češnjaj – violina.

Nakon gostovanja na Obiteljskom radiju te drugim radio-postajama uslijedili su i prvi uspjesi. Posebno treba napomenuti podršku Prvog programa Hrvatskog radija gdje su vrijednost Kavalira prepoznali urednik i voditelj Željko Kovačić i glazbeni urednik Branko Meglajec. Uz njihovu pomuć, Hrvatski radio prati rad Kavalira do današnjih dana.

Sastav prvi puta pobjeđuje na Etno-festivalu u Cvetlinu 1997. godine s pjesmom “Baurico” autora Zvonka Češnjaja. S tom pjesmom kasnije osvaja festival “Zagorska krijesnica 1998” u Krapini i nastupa na “Festivalu Podravine i Podravlja Pitomača 1999”. 1998. godine snimljen je album prvijenac- “Baurico”.

Prije festivala u Pitomači postava se mijenja, a u novoj postavi ostaju Tomislav i Danijel te im se pridružuju Miljenko Bistrović na kontra violini, Ivan Hranj na bajsu i Ivan Brezni na violini. Ista postava 1999. godine na “Zagorskoj krijesnici” dobiva nagradu za najbolji tekst (autora Miljenka Bistrovića, autor glazbe Danijel Češnjaj), prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i prvu nagradu publike za pjesmu “Prelijepi moj kroj” . S istom pjesmom 2000. godine nastupaju u Slavonskom Brodu na festivalu “Brod fest”. Te godine izlazi album naslova “Prelijepi moj kroj” .

2000. godine još jednom blistaju najsjajnijim sjajem u večeri narodne glazbe u Krapini “Zagorska krijesnica” s pjesmom “Nijesi ma štielo” koju u cijelosti potpisuje Danijel Češnjaj. S tom pjesmom također nastupaju sljedeće godine na “Brod festu”.

Na festivalu “Zagorska krijesnica 2001” za pjesmu autora Danijela Češnjaja “Sume jamput” dolaze u njihove ruke još tri nagrade: prva nagrada radijskih urednika, druga nagrada slušatelja radio postaja te treće mjesto po mišljenju publike u dvorani.

Uslijedila su gostovanja u emisijama Hrvatske televizije kao što su: Željka Ogresta i gosti, Tum Tuh Mus, Hrvatski glazbeni program i Lijepom našom.  Česta su i gostovanja u radijskoj emisiji Hrvatskog radija ˝A sada mi˝. Tomislav Žirovec 2002. godine nastupa na reviji cimbulaša u Pitomači gdje su se sastali najbolji cimbulaši iz cijele Hrvatske.

Osoba za kontakt je Danijel Češnjaj čiji je telefonski broj ++385 98 597 186.