TZ Općina Bednja

Jačanjem kvalitete usluge nastavljen rast potrošnje u Varaždinskoj županiji

Sudeći prema brojkama i svim analizama dostupnim u sustavu eVisitor, Varaždinska županija je i prošle godine i u Hrvatskoj i u svijetu prepoznata kao zanimljiva turistička destinacija. Naime, u Varaždinskoj županiji je, unatoč malom broju kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u 2016. godini nastavljen porast broja dolazaka i noćenja turista.

Tako je, u odnosu na 2015. godinu, broj dolazaka veći za 6 %, od čega je broj dolazaka domaćih turista povećan za 5 %, a stranih za 7 %. Lani je broj noćenja u Varaždinskoj županiji povećan za 11 %, od čega je broj noćenja domaćih turista veći za 19 %, dok su noćenja stranih turista veća za 1 % u odnosu na 2015. godinu. Udio domaćih i stranih turista je 60:40 %. U usporedbi s rekordnom 2012. godinom dolasci su povećani za 20 %, a noćenja za 19 %. Najviše veseli kontinuirani rast dolazaka i noćenja stranih turista, koja su u zadnjih pet godina povećana za 30 %.

Da je kvaliteta usluge i turističkih proizvoda na visokoj razini dokazuje podatak o turističkoj članarini koju uplaćuju tvrtke prema ostvarenoj dobiti. Ona je čak dvostruko veća od susjednih nam županija, izuzev Zagrebačke županije na čijem se području nalazi zrakoplovna luka.

Turistička zajednica Varaždinske županije je u 2016. godini nastavila kontinuirano raditi na prepoznatljivosti i brendiranju županije kao destinacije, kao i na podizanju kvalitete usluge turističkih sadržaja, što za rezultat ima povećavanje potrošnje u destinaciji. Posebno se ističe projekt „Okusi varaždinskog kraja“, kojim se definirala ponuda tradicionalne kuhinje našega kraja te se razvijaju priče o životu ovog kulinarskim naslijeđem zanimljivog i atraktivnog područja koje se počelo prepoznavati kao gastronomski vrijedno turističko odredište. Tako je uz promotivni materijal i male serijale koji su izdani u 2015. godine ove godine izdana i brošura na hrvatskom i engleskom jeziku koja svaki ugostiteljski objekt prati pričom ili legendom. Prvi puta su održani Dani okusa varaždinskoga kraja, a odličan odaziv gostiju iz cijele Hrvatske bio je vrlo ugodno iznenađenje za uključene ugostitelje.

U sklopu daljnjeg razvoja biciklizma izrađena je dvojezična Cikloturistička karta Varaždinske županije na kojoj su označene sve biciklističke rute Varaždinske županije zajedno sa svim turističkim i ostalim potrebnim informacijama. Sve rute implementirane su u online kartografski sustav čime se omogućuje preuzimanje podataka za GPS uređaje.

Turistička zajednica Varaždinske županije bila je domaćin brojnim stranim turističkim novinarima i studijskim putovanjima turističkih agencija. Varaždinsku županiju je tako u 2016. godini obišlo 60-ak turističkih agenata iz SAD-a, Izraela i Južne Koreje te novinari iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

Na području Varaždinske županije snimljena je i emisija Croatia`s Finest, prvi hrvatski gastronomski putopis koji se emitira na National Geographic Channelu, a za National Geographic sniman je i Trakošćan. S područja Varaždinske županije nastalo je i niz putopisa, te je tako snimateljska ekipa francuskog Tolt Productiona snimila priloge za putopis po Hrvatskom Zagorju.

U sklopu svojih aktivnosti TZ Varaždinske županije odradila je niz predstavljanja na sajmovima i posebnim prezentacijama, odrađene su i specijalizirane edukacije, a TZ je pridruženi partner na pet projekata financiranih iz fondova Europske unije.

U 2016. godini po prvi put je organiziran Festival letećih gitara, kojim se nastavlja brendiranje Varaždinske županije kao gitarističke prijestolnice svijeta, a koji je već u prvoj godini ugostio niz svjetski poznatih gitarističkih umjetnika.