TZ Općina Bednja

NOĆ MUZEJA Dvorac Trakošćan u Noći muzeja obišlo više od 2.600 posjetitelja

noc-muzeja

Dvorac Trakošćan i ove se godine u manifestaciju Noć muzeja uključio nizom zanimljivih sadržaja koji su te večeri u dvorske odaje privukli više od 2.600 posjetitelja iz cijelog varaždinskog kraja, ali i šire okolice.

S obzirom na ovogodišnju temu Noći muzeja na nacionalnoj razini – „Muzej – inovacije i digitalna budućnost“ – gostima je bio prezentiran audio-vizualni vodič Smart guide na način da su se putem vlastitih pametnih telefona mogli upoznati s prošlošću dvorca, njegovim stalnim postavom i poučnom stazom oko jezera zvanom „Put vila”.

U sklopu programa nastupila je i Udruga Plemićka mladež iz Zaprešića koja je svojim scenskim nastupom dočarala život u dvorcu kroz prošlost.

Pritom je njena kostimirana družina oživjela povijesne osobe iz obitelji Drašković. Nije izostao ni simpatičan djelić nekadašnjeg dvorskog života – dvorska luda koja je zabavljala posjetitelje.

Noći muzeja pridružio se i Rotary Club Trakošćan humanitarnom akcijom Novčić nade.

Ove godine prikupljali su se novčani prilozi za djecu udomljenu putem Udruge udomitelja Nada iz Ivanca.

Ni ovogodišnja Noć muzeja nije prošla bez glazbe. Osobito veselo bilo je na južnoj dvorskoj terasi, gdje su posjetitelje zabavljali popularni bednjanski Kavaliri.

Slijedom višegodišnje tradicije, i te su večeri članice KUD-a Josipa Genca iz Bednje u dvorskoj kuhinji pekle tradicijske pogače ili “bicikljine”.

Dio programa izveli su i članovi KUD-a Cvetlinski zvon iz Cvetlina i KUD-a Josipa Jedvaja iz Vrbna.

U dvorskoj galeriji svi posjetitelji mogli su razgledati izložbu Gordane Kovačić i Slavena Macolića, akademskih slikara iz Varaždina.

U posjet jednom od najljepših hrvatskih dvoraca i ove se godine uputio i načelnik Bednje Damir Poljak koji je obišao i pozdravio sve goste, zatim domaćine na čelu s ravnateljem Dvora Adamom Pintarićem, ali i članove bednjanskih udruga i sastava koji su te večeri svojim nastupom uljepšali Noć muzeja u Trakošćanu.

Manifestaciji se pridružio i zamjenik načelnika Ivica Hrenić.